Stop, politie!

Op weg naar huis ben ik vandaag dan toch voor het eerst staande gehouden door de politie.

In Swalmen moet ik aan het begin van de rit de rijksweg oversteken. De weg via welke ik de rijksweg nader is in één richting afgesloten, maar gelukkig loopt er een fietspad in 2 richtingen naast, zodat ik toch legaal bij het gewenste kruispunt kan komen. Hier maak ik gebruik van de aanwezige verkeerslichten om de soms drukke weg over te steken. Overgestoken maak ik op het fietspad langzaam vaart en laat intussen de auto's die bij de verkeerslichten op mij hebben moeten wachten inhalen. Als ik dan rond de 30 rijd draai ik van het fietspad de weg op als deze vrij is.

Zo ook gisteren, maar nu kwam er een politieauto tegemoet gereden. Ik zag 'm in het voorbij gaan vaart minderen en wist dus in feite al hoe laat het was. Ongeveer 2 kilometer verderop en 4 stoplichten later hadden ze me dan eindelijk te pakken. Intussen had ik de bebouwde kom van Swalmen in richting Roermond verlaten en was weer op het fietspad gaan rijden.

Agent: "U hebt waarschijnlijk een vermoeden waarom we u aanhouden?"
Natuurlijk wist ik dat, maar op een antwoord in de trend van "omdat u de verkeersregels niet kent" zit de beste man natuurlijk niet te wachten, dus hield ik me maar van de domme: "Neeuh...?!?"
Agent: "Wij zagen u net op de rijbaan fietsen terwijl ernaast een verplicht fietspad ligt."
Ik: "Maar daar hoef ik toch geen gebruik van te maken, want ik heb meer dan 2 wielen en ben breder dan 75 cm."
De agent gaf meteen toe dat hij die regel niet kende en dat hij dat zou gaan uitzoeken. Ik had mijn handleiding van de Mango, waarin deze regel vermeld staat natuurlijk net een paar dagen eerder in een vlaag van opruimwoede uit mijn tas gehaald. In een vriendelijk verlopen gesprek (ik zeg het er maar even bij omdat deze ervaring helaas niet door iedereen gedeeld wordt) heb ik geprobeerd duidelijk te maken waarom ik binnen de bebouwde kom meestal van het fietspad voor de weg verruil. Ik geloof dat het idee hierachter in elk geval is overgekomen, want nadat ik mijn visitekaartje had afgegeven en de afspraak werd gemaakt dat hij contact met me zou opnemen zodra hij het allemaal had uitgezocht, mocht ik mijn weg vervolgen. Zijn (trouwens even vriendelijke) collega had intussen nog de breedte van de Mango nagemeten en kwam duidelijk boven de 75 cm uit; een bevestiging van "mijn verhaal". Heren, bedankt voor de prettige conversatie!

PS: vorige week werd ik vanuit een auto van Stadstoezicht ook al eens aangesproken hierover. Ook hier heb ik verwezen naar de regel van >75 cm en >2 wielen. Na de vraag of mijn Mango 75 cm breed was hebben ze me verder met rust gelaten. Maar nu vraag ik me af welke bevoegdheden deze mensen hierin eigenlijk hebben? Toch maar eens opzoeken...

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen