Waarom een velomobiel?

Hoe ik bij een velomobiel ben uitgekomen vraag je? Nou...

Aanleiding om over alternatief vervoer na te denken heb ik jaren niet gehad. Als Alfist kwam dit sowieso niet in me op, gezien mijn auto meer dan alleen een vervoermiddel voor me was. De alsmaar stijgende benzineprijzen maakten echter dat de lol aan het autorijden langzaam maar zeker verdween. Mijn Alfa Romeo werd dus steeds meer een gebruiksobject in plaats van de hobby die het voor mij jarenlang was.

Maar nog steeds dacht ik niet na over het gebruik van de auto. Je had hem immers nodig om op het werk te komen, boodschappen te doen, de kids naar school brengen, enz... Tenminste, zo leek het.

Na te zijn gestopt met roken kwamen er een paar pondjes bij. Nou... zeg maar ponden... nee, kilo's! En niet slechts een paar... Ook kreeg ik steeds meer last van kwaaltjes waar ik weliswaar altijd al wat last van had, maar niet in deze mate. Tijd dus om de kilo's weer kwijt te raken!

En ook nu viel het kwartje niet. Fitnessapparatuur werd aangeschaft, maar na een korte periode niet meer gebruikt. Er werd gezwommen, maar door tijdgebrek veel te weinig om van betekenis te zijn. Het wandelen werd opgepakt, maar ook dit viel, net als de fitnessapparatuur, een gebrek aan discipline ten prooi en zette dus weinig zoden aan de dijk.

Je ziet, het kwartje had behoorlijk wat tijd nodig om een neerwaartse beweging te gaan maken. Maar op een gegeven moment was het dan toch zover! Ik bedacht dat ik vroeger, toen ik nog geen auto had, eigenlijk alles met de fiets deed. De auto was eigenlijk een product van pure gemakzucht. OK, misschien niet puur, maar wel voor een groot deel. Wilde ik kilo's kwijt en benzine (en dus geld!) sparen, dan was de fiets de meest voor de hand liggende oplossing om de auto te vervangen! Maar ja, op een fiets wordt je nat als het regent, moe als het waait, heb je het koud in de winter, je bent langer onderweg en dus meer tijd kwijt...

En toen ben ik dus naar een oplossing gaan zoeken. Om een lang verhaal verder kort te maken, of in ieder geval een stuk korter: een velomobiel neemt de nadelen van de fiets én de auto voor een groot gedeelte weg.

- Je wordt nauwelijks nat van de regen
- Je bent stukken aerodynamischer
- Je kunt zelfs in de winter in een T-shirt rijden
- Je bent stukken sneller dan met een gewone fiets
- Je doet iets aan je conditie
- Je spaart brandstof en dus geld
- Je belast het milieu minder
- enz., enz....

En ja, natuurlijk kleven er ook nadelen aan zo'n velomobiel: je kunt minder meenemen, je bent meestal evengoed langzamer als met de auto, lange afstanden zijn met een velomobiel alleen geen probleem als er niemand mee hoeft, en vast nog veel meer. Ik maak me ook niet de illusie dat de velomobiel de auto helemaal kan vervangen. Maar met een beetje goede wil is op veel "problemen" wel een mouw aan te passen (bv. met een aanhangertje of door iets eerder te vertrekken). Al zou ik alleen voor woon-werkverkeer gebruik maken van een velomobiel, dan ben ik er persoonlijk nog steeds van overtuigd dat deze aanpassing in levensstijl mijn leven(-sverwachting) zeer zeker positief zal beïnvloeden!

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen